top of page

Paul: Down Memory Lane XII - 1987

FRA ARKIVET 12

Her er så Fra arkivet XII, den sidste i rækken, fordi nu er dusinet fuldt. Vi er næsten i nyere tid, nærmere bestemt ”Bilen, motor og sport” fra december 1987, hvor Flemming Haslund, kendt i vores klassik bil kredse, var chefredaktør. Vi er dog ikke mere i nyere tid, end at alle de omtale biler i dag har veteranstatus!

 

Vi er nu for alvor nået op i GTI-tiden og BMS giver den fuld drøn i en gruppetest af en sekstet; Escort Turbo (132 hk), Mazda 323 4x4 (150 hk), Kadett GSi (180 hk), 205 GTI 1,9 og 309 GTI, begge med 130 hk og Golf GTI 16V (139 hk). Men rå power er ikke det hele, som dagens megastore og tunge elbiler beviser; vægt, vægt, vægt som Colin Chapman sagde, så det er faktisk 205 GTI, der med sine bare 875 kg. eller omkring en tredjedel af en typisk større elbil, løber med det bedste kg/hk forhold; 6,7 kg/hk. Det er faktisk kun en anelse højere end en 2024 BMW 330i.

 

Der udpeges ikke en decideret vinder, men lidt udpluk antyder præferencerne: ”Den store, aldeles uanstrengte motor gør Kadett GSi til den mest omgængelige af alle GTI’erne”, men ”I en 205 GTI skal man virkelig tage sig selv i nakken og lytte til sit bedre jeg – for den bil opfordrer hvert andet øjeblik til drengestreger”. På KTI i Roskilde foldes de ud og ”Stopuret registrerer imidlertid, at 205 GTI 1,9 er den hurtigste bil. Ikke bare er den hurtigst, den er hurtigst i alle discipliner”. ”Peugeot 309 GTI har til en vis grad de samme egenskaber, forskellen ligger især i den længere akselafstand. Det gør bilen roligere i sine bevægelser – det er der mange, der vil kunne lide”. Døm selv. Efter at priserne er stukket af på 205 GTI’erne (og Golf I), er jeg ikke i tvivl; hvis en youngtimer GTI, så 309’eren, dejlig understated.

 

Rogers Søgaard har den nye Corolla 1,6 XL Glassback under lup i stortesten. ”Nu si’r vi OK for undervognen”. Men den er jo lidt kedelig. Slutfirserne er i øvrigt præget af japanerne, det er også i de år, hvor amerikanerne er bange for, at japanerne skal overtage verdensøkonomien (servicemeddelelse: japanske aktier er just for nyligt kommet op på topniveauet fra 1989, 35 år efter, pas på med at ligge for tungt i aktier). Men japanerne dominerer; under Netop nu er der af en omtale af de 8 finalister i kampen om Årets bil i Europa (COTY). De 6 er japanere, kun Peugeot 405 og Citroen AX blander sig. Det blev heldigvis Pininfarinas smukke 405’er, som løb med titlen.

 

Netop nu omtaler også den nye Alfa Romeo 164, også Lille Farinas streg, som bekendt i tæt familie med Saab 9000, Lancia Thema og Fiat Croma og derfor en bil med alt for mange kompromiser.

 

Vi har også en stor artikel ”Sådan kører de TV’s biljagt”, det er optagelserne af ”Strømer”, der er emnet. Bemærk, at der tale om TV i ental, TV2 er ikke født endnu! Bag rattene selvfølgelig tidens mænd; Erik Høyer og Thorkild Thyrring. Når vi nu nærmer os motorsport, så er der en artikel ”1,5 liter og 1000 heste” om turboens endelige indtog i Formel 1. BMW M13 – 1100 hk ved max 11.000 o/m, hvor den gamle Ford Cosworth kæmper med 580 hk, men dog også helt oppe på max. 11.000 o/m.

 

”Bil-rapport fra Sovjet” har en fyldig omtale af den kommende ”moderne” Moskvitch 2141, en mellemklassebil med mistænkelige ligheder med Simca 1307/08. Den skulle officielt være klar i 1989-90, men så kom Murens fald, projektet blev lagt i mølposen og genopstod kort i sluthalvfemserne af en bil alene til det indenlandske marked. Nu er det så i stedet kineserne, der prisdumper det europæiske bilmarked, med noget større held.

 

Blandt testede nyheder er også Alfa Romeo 33 1,7 QV. ”Motoren er det stærkeste kort – Topmodellen i Alfa’s mindste serie, oser af sport og charme. Men er man ikke bidt af Alfa’er, kræver den en smule tilvænning”, skriver en yngre Christian Frost. Det er ikke overraskende kørestillingen, sæderne og reflekser i instrumenterne, der ankes over. I en præsentationstest kan man jo ikke inddrage, at de forsvandt som dug for solen i rustens tegn. Sjældne i dag, men en herlig bil, ja vel GTI-bil.

 

På motorsportssiderne kan man læse, at Williams har succes med computer-ophæng, det der i dag er helt almindeligt i hverdagsbiler, som aktiv undervogn. Succesen kan måles ved, at Williams testede systemet ved at lade Nelson Piquet køre med det på Monza, mens holdkammeraten Nigel – Red5 - Mansell, kørte konventionelt. ”Computer-fjedrene virkede 100% både under træningen og i løbet, hvor Piquet blev nummer 1. Undervejs var han hårdt presset af holdkammerat Nigel Mansell, der kørte med konventionelt ophæng, men det var tydeligt, at Piquets ”aktive” model var overlegen. Nigel Mansell gør ingen hemmelighed af at han mener at ”aktive ophæng” efter hans mening kun er yderligere et faremoment i en i forvejen farlig sport”.

 

Er du interesseret i et Roland piano, så reklamerer Lasse Lunderskov og Lise-Lotte Norup for produktet. Der er også under overskriften ”Til dig fra fremtiden” reklame for Data Stor DS 8000 C, hvor du får en databank til notater, adresser, telefonnumre osv. Der er også indbygget ur. Kun 498 kr. Jo, fremtiden var på vej.

 

P

© 2025 by RED 5 TOURING CLUB

bottom of page